(Funkcionisanje jetre) Izveštaj testa | ||||
Ime,prezime: Primer (Muška) | Pol: Muško | Starost: 37 | ||
| ||||
Izveštaj o nalazima |
Testirani parametri | Normalna vrednost | Nadena vrednost | Rezultat testa |
Metabolizam protein | 116,34 - 220,621 | 108.696 | |
Metabolizam ugljenih hidrata | 0,713 - 0,992 | 0.749 | |
Funkcija detoksikacije | 0,202 - 0,991 | 0.391 | |
Sekrecija žučnog soka | 0,432 - 0,826 | 0.621 | |
Masnoća jetre | 0,097 - 0,419 | 0.195 |
Referentne vrednosti: |
| |||||||||
Metabolizam protein: | 116,34-220,621(-) | 90,36-116,34(+) | ||||||||
60,23-90,36(++) | <60,23(+++) | |||||||||
Metabolizam ugljenih hidrata: | 0,713-0,992(-) | 0,475-0,713(+) | ||||||||
0,381-0,475(++) | <0,381(+++) | |||||||||
Funkcija detoksikacije: | 0,202-0,991(-) | 0,094-0,202(+) | ||||||||
0,043-0,094(++) | <0,043(+++) | |||||||||
Sekrecija žučnog soka: | 0,432-0,826(-) | 0,358-0,432(+) | ||||||||
0,132-0,358(++) | <0,132(+++) | |||||||||
Masnoća jetre: | 0,097-0,419(-) | 0,419-0,582(+) | ||||||||
0,582-0,692(++) | >0,692(+++) | |||||||||
Opis parametara |
Metabolizam protein: |
Proteini iz hrane se u crevima i jetri prerađuju u telesne proteine. Enzimi razgrađuju proteine na najmanje komponente – aminokiseline. Aminokiseline telo koristi za novu sintezu proteina. Najveći deo aminokiselina razgrađuje se metabolizmom. U procesu metabolizma nastaje amonijak koji je otrovan za telo obzirom da sprečava disanje ćelija i mora biti brzo i efektivno odstranjen iz organizma. Jetra razgrađuje amonijak u itohondrijama putem urinarnog ciklusa, pri čemu se jedan deo pretvara u limunsku kiselinu koja se dalje koristi energija a ostatak se pretvara u urin koji se preko bubrega i urinarnog trakta izbacuje iz organizma. |
Metabolizam ugljenih hidrata: |
Ugljeni hidrati se u crevima razlažu u glukozu. Rezerve viška glukoze trenutno nepotrebne telu se u formi glikogena talože u organizmu. Ukoliko je telu ponovo potrebna energija glikogen se ponovo putem glikogengeneze pretvara u glukozu. Pankreas, lučenjem insulina i glukagona iz pankreasa reguliše konstantan nivo šećera u krvi. |
Funkcija detoksikacije: |
Nepotrebne ili štetne materije se pretvaraju u neškodljive. One se apsorbuju ili inaktiviraju i procesom konverzije u supstance bolje rastvorljive u vodi putem urina izbacuju iz organizma. Primer: Detoksikacija amonijaka, lekova, hormona i hemoglobina u bilirubin i dr. |
Sekrecija žučnog soka: |
Jetra je najveća digestivna žlezda koja proizvodi ca. 600ml žuči na dan. Žuč je žuta, gusta tečnost sačinjena od žučne kiseline, bilirubina, vode i holesterola. Ona se luči u jetri i taloži u žučnoj kesi odakle se u postupku varenja hrane izbacuje u tanko crevo. Žučna kiselina učestvuje u procesu varenja hrane i razlaganja masti. |
Masnoća jetre: |
Normalan nivo masnoće u jetri je ispod 5 %. Kao „masnu“ jetru karakterišemo onu u kojoj je više od polovine ukupnih ćelija preopterećeno mastima. U takvim slučajevima je jetra značajno uvećana i mekana. Ovo oboljenje je dosta rasprostranjeno. Prema procenama ca. 25% populacije u savremenom društvu ima preveliki nivo masti u jetri. Ovo oboljenje se veoma često ne dijagnostikuje obzirom da protiče asimptomatično. Pogođene osobe se delom žale na osećaj pritiska ili bolova u predelu desnog dela gornjeg trbuha.. -najčešći uzrok masnoće u jetri je konhzumacija alkohola, što može dosvesti do nastajanja fibroze a zatim i ciroze jetre. |
Do masne jetre može doći i putem umanjenog metabolizma koji je posledica preteranog uzimanja hrane bogte ugljenim hidratima uz istovremeni manjak belančevina. Stručni naziv je Kwashiorkor, i opsuje tešku energetsko proteinsku neuhranjenost. Metabolički masna jetra se u visini od 30%-40% može naći kod gojaznih osoba, a od 15%-50% kod dijabetičara. Kao mogući razlog se razmatra i tzv „celijakija“ – enteropatska bolest nastala prekomern uzimanjem hrane sa prisustvom glutamata. Glutenski siromašna hrana ima veoma povoljno delovanje na smanjenje masnoće u jetri, tako da se kontinuirnim uzimanjem hrane bez prisustva glutena, jetra može u potpunosti regenerisati. Ovim istraživanjima se danas posvećuje posebna pažnja. |
Navedeni rezultati su referentnih vrednosti i nisu dijagnostičkog karaktera |